image image image image image image image image image image
Kenapa Microsoft membeli Skype?   Steve Ballmer dan Tony Bates menjelaskan di dalam sidang video tentang pembelian oleh Microsoft ke atas Skype adalah berasakan prestasi semasa sektor komunikasi peribadi iaitu dari rumah ke pejabat dan perkembangan potensi perniagaan & periklanan berasaskan video.
Kenaikan Kadar Harga Bagi Persijilan Microsoft             Bermula pada 1 Julai 2011, Microsoft telah mengumumkan kenaikan kadar harga untuk Microsoft Certified Professional dan lain - lain sijil mengikut bidang yang ditawarkan diseluruh dunia.
Penghantaran PC Lembab disebabkan oleh Apple dan China.             Setahun yang lalu, penghantaran PC ke seluruh dunia telah meningkat melebihi permintaan pengguna menurut laporan dari Gartner tetapi kini makin berkurangan dan diramal sehingga tahun seterusnya.
Dell gagal dalam rundingan urusniaga pelayan Facebook.             Sejak Facebook Inc menyatakan untuk membina dua pusat data baru, para jurutera buntu untuk memilih sistem pelayan yang dikehendaki sama ada dari Dell Inc. (DELL) atau Hewlett-Packard Co. (HPQ).
Kegagalan Titik Tunggal: Research In Motion (RIM), syarikat pengeluar BlackBerry             Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.
Syarikat gergasi teknologi sasarkan pendapatan RM8.68 billion bagi Program Transformasi Ekonomi   IBM, satu syarikat Fortune 500 akan melabur RM1 bilion di dalam Pusat Perkhidmatan Teknologi Globalnya di Cyberjaya dalam tempoh lima tahun akan datang.
Facebook: Tawaran Awam Permulaan (IPO) terbesar oleh syarikat Internet di US sejak 1999           Facebook dianggap membuat tawaran Internet terbesar dalam sejarah dan pengawal selia menyatakan sekurang-kurangnya 14 syarikat berkaitan web merancang untuk menjual sahamnya, kata penganalisis.
Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Terteruk 2011           Sejak kebelakangan ini, prestasi ketua pegawai eksekutif(CEO) bagi peneraju industri teknologi maklumat sering menjadi perhatian khususnya bagi para pelabur yang sentiasa memikirkan keuntungan.
Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur   Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka.
Geran Kerajaan RM 5 Juta: Program LED Mesra Alam           SME Corporation Malaysia (SME Corp) menyediakan dana awal berjumlah RM 5 juta untuk disalurkan sebagai geran bagi membantu meningkatkan keupayaan pengeluar lampu diod pemancar cahaya (LED) dan produk pencahayaan dalam bentuk pejal (SSL) tempatan.

Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur

 

Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka.


Thorsten Heins(kanan) mengantikan Mike Lazaridis dan Jim Balsillie selaku Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) berkuat kuasa pada Januari 2012
Kredit Foto: theverge.com

Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google. Thorsten Heins memulakan kerjaya awalnya di Research in Motion(RIM) sebagai pada 2007 Naib Presiden Kanan di unit perniagaan RIM kemudian menyandang jawatan sebagai Ketua Pegawai Operasi(COO) Kejuruteraan Produk kemudian meneruskan kerjaya sebagai Ketua Pegawai Operasi(COO) Produk dan Jualan pada Julai 2011 sebelum dipilih sebagai Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) & presiden yang baru pada Januari 2012. Sebelum memulakan kerjaya di RIM, Thorsten Heins adalah Ketua Pegawai Teknologi(CTO) di Siemens AG.

 


Kredit Foto: Kagan McLeod , National Post

Masa depan perniagaan produk Blackberry yang bergelut hebat dengan pengeluar yang lain khususnya Apple dan Google telah memaksa para pelabur-pelabur untuk menuntut perubahan kepimpinan dalam syarikat ini agar dapat mengembalikan kegemilangannya di samping menyakinkan para pelabur untuk terus melabur di dalam syarikat teknologi ini. Malah masalah kegagalan titik tunggal terburuk yang berlaku pada tahun lepas sedikit sebanyak merencatkan prestasi syarikat ini setelah menerima kritikan teruk dari para pengguna. Masalah kegagalan titik tunggal yang berulang telah menyebabkan para pengguna memikirkan untuk bergantung kepada pesaing yang lain untuk membekalkan keperluan mereka dalam menguruskan urusan yang diperlukan.

Selain itu menurut siaran akhbar rasmi dari press.rim.com, Barbara Stymiest selaku ahli Lembaga Pengarah Bebas RIM sejak 2007 telah dipilih sebagai Presiden Lembaga Pengarah Bebas RIM yang baru, jawatan yang sebelum ini turut dikongsi oleh Lazaridis dan Balsillie. Profil kerjaya wanita berusia 55 tahun ini di mana dia pernah mengetuai Bursa Saham Toronto malah pernah disenaraikan sebanyak tiga kali di antara 50 ahli perniagaan wanita yang berjaya oleh majalah Fortune dan lain - lain jawatan penting itu diharap dapat membawa perubahan yang besar bagi RIM khususnya memberi pulangan pelaburan bagi para pelabur.

 

Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang bersama-sama memulakan empayar perniagaan RIM dari awal pada 1985 dan telah menjadi sebuah empayar perniagaan global dengan mencatat jualan sebanyak AS$20 bilion (RM62 bilion) tahun lalu, mendapat kritikan kuat sejak beberapa tahun ini ekoran penguasaan iPhone Apple dan sistem Android Google. Hal ini telah menyebabkan para pelabur kian gusar dengan nilai perlaburan yang besar telah diberikan untuk meneruskan perniagaan teknologi ini. Walaubagaimanapun keedua-dua mereka yang merupakan antara tiga pemegang saham terbesar syarikat ini, bagaimanapun akan kekal menjadi ahli Lembaga Pengarah dengan Mike Lazaridis terus aktif berperanan sebagai naib pengerusi dan mengetuai jawatankuasa inovasi.

 

Komen  

 
0 #1 sweetie 2013-01-25 21:58
Haiii...Nice blog, Tq bcos sudi BW to my blog yer :lol: :D :-) ;-) 8) :P :roll:
Hantar ulasan
 

Komen anda


Kod sekuriti
Kemaskini
Iklan

Negara Pelawat Bulanan

Estonia flag Estonia (20)
France flag France (15)
Sweden flag Sweden (10)
Romania flag Romania (6)
Malaysia flag Malaysia (3)
Netherlands flag Netherlands (3)
Germany flag Germany (1)
Morocco flag Morocco (1)
Nigeria flag Nigeria (1)
Philippines flag Philippines (1)

Facebook

free counter statistics